Myom

MYOM NEDİR?

Rahim myomları olarak da bilinen myom, bazı kadınların rahminde gelişen iyi huylu olarak bilinen fibroidlerdir. Kas ve lifli dokudan oluşurlar ve boyutları çok küçükten (tohum boyutu) çok büyüğe (greyfrut boyutu veya hatta daha büyük) kadar değişebilir.

Myomlar, rahim duvarı dahil olmak üzere rahmin farklı bölgelerinde, yüzeyinde sap benzeri bir çıkıntı şeklinde sarkık olarak ortaya çıkabilir. Bazı kadınlarda sadece bir tane olabilirken bazılarında birden fazla olabilir.

Myomlu birçok kadında herhangi bir belirti olmayabilir ve durum ancak rutin bir jinekolojik muayene sırasında keşfedilebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar ağır veya ağrılı adet dönemleri, pelvik ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık veya kısırlık gibi semptomlar yaşayabilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Myomların tedavisi, myomun boyutu ve yeri, semptomların şiddeti ve kadının yaşı ve gelecekteki çocuk sahibi arzusu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

İşte myomlar için bazı yaygın tedavi seçenekleri:

  1. Takip etme: Myomlar küçükse ve herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa, doktorunuz durumu izlemenizi ve myomların değişip değişmediğini veya büyüyüp büyümediğini görmek için düzenli olarak takip edilmenizi önerebilir.
  2. Hormonal ilaçlar: Doğum kontrol hapları, progestinler veya gonadotropin salgılayan hormon agonisti (GnRH agonisti) gibi bazı hormon ilaçları myomların küçülmesine yardımcı olabilir. Ancak hormon tedavileri her myom tipi için uygun değildir ve yan etkileri olabilir.
  3. Ameliyat: Myomların boyutuna ve konumuna bağlı olarak ameliyat seçenekleri şunları içerir:
  • Myomektomi: Rahime zarar vermeden myomların alınmasıdır. Bu seçenek doğurganlıklarını korumak isteyenler için en iyisidir.
  • Histerektomi: Rahmin tamamen çıkarılması. Bu tedavi, çocuk sahibi olmak istemeyen ve ciddi semptomları olan kadınlar için uygundur.
  • Uterin Myom Embolizasyonu (UFE): Bir radyoloğun myomlara giden kan akışını bloke ederek onların küçülmesine ve ölmesine izin verdiği minimal invaziv bir prosedür.

Tıbbi ve kişisel geçmişinize dayalı olarak sizin için en iyi tedavi planını belirlemek için her zaman doktorunuzla konuşmanız önerilir.