Vagina Tightening

VAJİNOPLASTİ (vajina daraltma) vajinal girişin ölçülerinin olması gereken ölçülere getirmek yani vajinal girişi daraltmak ve yeniden oluşturmak için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Bu nedenle bu operasyon literatürde vajinal gençleştirme, vajinal estetik cerrahi olarak da bilinir. Amaç vajinal kaslarda kaybolan gerginliğin ve kasılma yeteneğinin tekrar elde edilmesidir.

Çocuk doğurmak, ilerleyen yaşlar ve menopoz vajinal girişteki kasların gevşemesine ve kasılma kayıplarının oluşmasına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda kadınların %76’sında vajinal hassasiyet kaybı yaşadığı, bu durumun büyük oranda vajinal genişleme nedeniyle görüldüğü tespit edilmiştir.

Vajinal gençleştirme olarak da bilinen Vajinoplasti (Vajina Daraltma) genel anestezi altında hastane ortamında yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu cerrahi işlem doğum sonrası, ilerleyen yaşlar ve menopoz sonucu oluşan vajinal genişleme şikayetini gidermek isteyen kadınlara yapılır.

Vajina daraltma ameliyatı kadının ve partnerinin cinsel ilişki sırasında genital organlarının daha yakın bir temas içerisinde olmasını sağlar. Böylece özgüven kaybına uğramış ve cinsel işlev bozukluğu olan kadınların sorunlarının giderilmesini aynı zamanda idrar kaçırma probleminin ortadan kalkmasını da sağlayabilmektedir. Dolayısıyla vajinoplasti hem estetik kaygılar hem de sağlık sorunlarının çözümü amacıyla yapılmaktadır.

VAJİNA DARALTMA (VAJİNOPLASTİ) KİMLERE YAPILIR?

Vajinoplasti aşağıda belirtilen hususlardan herhangi birine sahip olan kadınlar için fayda sağlayabilmektedir.

  • Normal yoldan çocuk doğuran,
  • Cinsel ilişkiden zevk almayan,
  • Cinsel ilişki esnasında vajinadan ses gelmesi,
  • Rahim sarkması olan,
  • İdrar kesesi veya rektumu (kalın barsak) vajinaya doğru uzamış olan.

Normal yoldan birden çok sayıda çocuk doğuran kadınlarda çocuk sayısı arttıkça bu bölgedeki kas yapısındaki bozulma daha fazla görülmektedir. Dolayısıyla çok sayıda çocuk doğuran kadınlar daha az sayıda çocuk doğuranlara göre bu işlem ihtiyacı daha fazla kendini göstermektedir.

VAJİNOPLASTİ AMELİYATINDA VE SONRASINDA NELER OLUR?

Vajina daraltma ameliyatı için genellikle iki yöntem uygulanmaktadır. Bunlar Perineoplasti ve Vajinoplasti ameliyatıdır. İki işlem de birbiriyle iç içe, çok yakın ilişkide işlemler olup hastanın ihtiyacının hekim tarafından saptanması sonrası birlikte de yapılmaktadır. Vajina daraltma ameliyatı vajinanın doğuştan gelen yapısal problemlerinde veya normal doğum sonrası vajina darlığı için tercih edilen bir ameliyat çeşididir. Vajinoplasti ameliyatında vajina girişi ve vajinal kanalda daraltma yapılmaktadır.

Vajinoplasti ile “bollaşan” ya da genişleyen vajinanın daraltılarak cinsel ilişkiden zevk almanın sağlanması, genişleme nedeniyle oluşan seslerin azaltılması ya da kesilmesi amaçlanır. Bu işlem ile birlikte idrar kesesi sarkması ve idrar kaçırma problemi (sistosel) ve barsak sarkması (rektosel) sorunları da eş zamanlı olarak çözülebilmektedir. Ayrıca pelvik organ prolapsus ve rahim sarkması gibi ağrı ve dolgunluk hissi yaratan bir takım sorunlarda bu işlem ile giderilebilmektedir.

Vajinoplasti ile vajina boyunca vajinada oluşan genişlemenin şekline göre fazla doku parçası vajinanın tabanından yani vajinanın bağırsak tarafındaki kısmından kesi ile çıkartılır. Vajina boyunca açılan bu kesi ile hem vajinal kaslar bir araya getirilir hem de dokular özel iplikler kullanılarak birleştirilir.

Vajina daraltma genel anestezi altında yapılmakta olup, ameliyat süresi yaklaşık olarak 1 saattir. Ameliyat yapılan dönemde adet olunmaması daha sağlıklı olacaktır. Vajinoplasti işlemi yanında kadının genital bölgesinde, iç dudakların küçültülmesi (labioplasti),dış dudakların dolgunlaştırılması ve mons pubis olarak adlandırılan bölgenin şekillendirilmesi de eş zamanlı uygulanabilir.

Ameliyat sonrası da son derece ağrısız olup, hastanın günübirlik yatırılarak takip edilmesi yeterli olmaktadır. İlk gün sonunda, ameliyat bitimi yerleştirilen tampon çıkarılır ve hasta taburcu edilir. Birkaç gün süreyle akıntıların, sızıntıların olması son derece normaldir. İşlem sonrası birkaç hafta dikişler eriyene kadar hastanın bölge temizliğine ve bölgenin kuru kalmasına dikkat etmesi son derece önemlidir.

Hastanın 6 hafta süreyle cinsel ilişkiden uzak durması ve ağır olmayacak günlük aktiviteleri tercih etmesi gerekmektedir. Vajinoplasti sonucu genital bölgede gözle görülür bir iz kalmaz.

Vajina daraltma operasyonları normalden fazla daraltılırsa cinsel ilişkiye girememe veya son derece zorlanarak girme gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden, bu tür ameliyatlar genital bölgenin anatomisini bilen, tecrübeli uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.